Els dies 10, 11, 12 d’abril de 2022 es van complir quaranta anys de la celebració del sisè congrés dels Comunistes de Catalunya que donà vida al Partit dels Comunistes de Catalunya.
El PCC naixia a contrapel de la vulneració dels acords adoptats en el V Congrés del PSUC per part de la direcció escollida en el mateix congrés. Una direcció que si bé acceptava acríticament els dogmes del liberalisme polític, es negava anti-democràticament a complir les decisions sobiranes del mateix partit.
El PCC naixia a contrapel de tot:
… de l’abandonament forçat des de dalt del leninisme.
… de l’acceptació per part de Carrillo i dels seus companys de la monarquia com a mal menor.
… d’aquell fre a la lluita obrera i popular que varen ser els Pactes de la Moncloa.
… de la pèrdua de combativitat i caràcter de classe i sociopolític experimentat en aquells anys per les CC. OO.
… de l’abandonament del republicanisme entès no solament com una forma d’elecció del cap de l’Estat sinó com a cultura política radicalment democràtica contrària a la delegació i a la representació.
… de l’abandonament de la política leninista amb relació a la qüestió nacional: dret d’autodeterminació i unió lliure dels pobles.
… amb una política obertament contrària a l’ingrés d’Espanya a l’OTAN i a la CEE.
Per tots aquests motius, el naixement del PCC era una anomalia en la transició “exemplar” entre feixisme franquista i la restauració borbònica.
El partit no era fruit de la conspiració, ni de la intervenció de l’URSS com s’esforçaven a proferir els editorials de la premsa burgesa i els mateixos dirigents eurocomunistes.
La ruptura del PSUC i la formació del PCC van tenir raons endògenes. El nou partit era producte de l’abandó del projecte de ruptura democràtica que havia esperonat i articulat la lluita antifranquista i de la seva substitució per un tacticisme compulsiu. Era un partit nou que es reclamava de la tradició del PSUC.
Totes les potències de la terra catalana i, més enllà, de la resta d’Espanya es coaligaren per a combatre allò que consideraven un perill per a l’estabilització del nou règim. Des de l’ambaixada dels USA, fins a la patronal, fins a l’església, la totalitat dels partits des de la dreta a l’esquerra del sistema, la direcció dels sindicats i la premsa del nou règim organitzaren una campanya contra el partit nou nat. En els primers anys el PCC fou combatut sense treva i àdhuc reprimit en el si del sindicat de les CC. OO. i en la seva representació municipal.
Malgrat tot, el PCC resistí. En els seus 32 dos anys de vida va créixer i madurar políticament, travessà crisis, escissions, practicà amb generositat una política d’aliances sota la consigna del Front d’Esquerres. Una política justa, adequada a la situació concreta, però que no sempre li resultà favorable en termes de comptabilitat estrictament partidària. La tríada que resumia la política de front d’Esquerres era: unitat dels treballadors, unitat de l’esquerra, unitat dels comunistes.
El partit romangué ben viu fins a l’any 2014, en què es va unificar amb un sector de militants procedents del PSUC donant lloc a l’actual partit Comunistes de Catalunya.
Cofinançat per: